KÚSOK ZDRAVIA NA TANIERI

Pohánka bežne nazývaná aj tatarka je netypická obilnina sa pôvodne pestovala v oblastiach strednej a juhovýchodnej Ázie, odkiaľ sa rozšírila aj do Európy, kde ju vtedy konzumovali najmä chudobné vrstvy obyvateľstva.

V niektorých krajinách Európy sa tento „všeliek“ pestuje iba ako krmivo, v iných si ju zas nevedia vynachváliť práve pre jej liečivé účinky.

Viete niečo o vitamíne P? Pohánka je totiž najlepším prírodným zdrojom významného flavonoidu rutínu.

Keďže neobsahuje lepok, patrí medzi významnú surovinu pri výžive celiatikov, svojím zložením je však vhodná aj pre diabetikov, tehotné ženy i malé deti. Obsahuje totiž vápnik, fosfor a draslík – minerály dôležité pre rast kostí, ďalej horčík, železo, vitamíny B1, B2, C a E, a veľa dôležitých aminokyselín
.

Už v prírode pri pestovaní nám pohánka naznačuje, aké budú účinky rutínu aj v našom tele. V samotnej rastline totiž chráni vodné kapiláry pred ich porušením vonkajšími vplyvmi.

Podobne účinkuje aj v ľudskom organizme – zvyšuje pružnosť steny ciev a utesňuje ich.

To však nie je ani zďaleka všetko, konzumácia pohánky významným spôsobom zlepšuje stav imunitného systému, pomáha regulovať krvnú zrážanlivosť napríklad pri hemoroidoch, významne napomáha pri problémoch s kŕčovými žilami, reguluje obsah cholesterolu v krvi, má priaznivý vplyv na srdce, pečeň, cievy a tráviace orgány.

Odporúča sa tiež pri žalúdočných alebo dvanástnikových vredoch, črevných nádoroch a mnohých chorobách tráviaceho traktu. Zaujímavý je fakt, že pohánka by sa mala konzumovať najmä v zimných mesiacoch, dodáva totiž telu dostatok energie.
Pohánka jedlá

Pochádza zo Strednej Ázie. V Európe sa v niektorých krajinách pestuje ako krmovina a v Nemecku a Rakúsku ako liečivá rastlina. Pohánka má červenkastú, dutú, vzpriamenú, málo vetvenú byľ. Listy sú srdcovité. Kvety sú v úžľabných súkvetiach, majú päťpočetné, zelenkavé okvetie (niektoré formy majú ružovkasté, biele, zriedkavo červenkasté okvetie). Podľa podmienok prostredia je výška rastlín 15 až 40 cm. Plody sú trojhranné naž

 

Pohánka jedlá v kvete

V našich podmienkach je možné pohánku pestovať na všetkých typoch pôd okrem ťažkých, ílovitých a silne vápenatých. Nie je náročná na živiny. V období sucha je vhodné porast zalievať. Vzhľadom na krátky vývinový cyklus (asi 90 dní) sa pestuje ako následná plodina napr. po obilninách. Vysieva sa od druhej polovice mája až do začiatku júla, pretože je citlivá na mráz. Semená sa vysievajú do hĺbky 1 až 2 cm do riadkov 10 až 15 cm vzdialených. Porasty udržujeme v nezaburinenom stave. Ak máme možnosť, je vhodné do blízkosti postaviť úle. Je to dobrá medonosná rastlina a prítomnosť včiel zabezpečí opelenie a dobrú úrodu semien. V našich podmienkach je pohánka jednoročná rastlina, ktorá kvitne v júli až auguste. Vňať zbierame v období pred kvitnutím. Suší sa pri teplotách do 50 °C.

Táto stránka používa cookies, jej prehliadaním súhlasíte s ich použitím.