Vyrábajú tony pirohov!

Na začiatku spracovávali niekoľko kíl múky denne. Dnes mesačne produkujú tony výrobkov. Uličské pirohy poznajú nielen labužníci v regióne či na východe Slovenska, ale aj na Orave, v Martine, Bojniciach, v Bratislave…

Spoločnosť HANY ULIČ s.r.o. vznikla pred štyrmi rokmi. „Pôvodne sme mali zámer vyrábať štrúdle. Nakoniec sme skončili pri pirohoch. Nebolo to ale také jednoduché, ako to vyzerá. Istý čas sme sa dokonca venovali úplne inému druhu podnikania – obťahovaniu volantov do automobilov kožou. Pol roka sme zamestnávali desať žien, ale náš podnikateľský zámer nevyšiel – prišla kríza. A tak sme sa preorientovali na pirohy. Zriadenie prevádzky si vyžadovalo značné investície do zariadenia. Na úvod sme preto nakúpili iba tably na cesto, valčeky a pustili sme sa do ručnej výroby.

Boli sme sa pozrieť aj na Ukrajine, aby sme vedeli, ako chutia pirohy vyrábané v Krivom Rogu. Prvé formy na vykrajovanie a lepenie pirohov, ktoré sme si dali vyrobiť podľa ich vzoru, nezodpovedali našim predstavám – pirohy boli veľké ako lopúchy. Postupne sme sa dopracovali k takým, ktoré zodpovedajú našim požiadavkám,“ zaspomínala na začiatky Anna Kušnírová, konateľka firmy, ktorú vedie spolu so sestrou Nadeždou Kovaľovou. V začiatkoch denne spracovali približne 10 kilogramov múky. Keď zistili, že pirohy idú na odbyt, postupne zvyšovali produkciu.

 


„Neskôr sme kúpili miesič a rozvaľovač cesta a mraziace zariadenie,“ konštatovala A. Kušnírová. V súčasnosti firma HANY ULIČ s.r.o.  zamestnáva vo výrobe 23 žien – z Uliča, N. Sedlice, Kolbasova, Ul. Krivého aj zo Sniny. Pirohy vykrajujú a lepia ručne s pomocou formy. „Vyrábame klasické domáce pirohy a tatarčané pirohy z pohánkovej múky, tiež pirohy zo zemiakového cesta na pečenie. Pirohy plníme rôznymi plnkami – zemiakovou, kapustovou, zemiakovo-kapustovou, zemiakovo-bryndzovou, zemiakovo-syrovou, tvarohovou, tiež slivkovým lekvárom a džemom. Robíme aj pelmene – ruské pirohy plnené mäsom.. V ponuke máme aj knedličky zo zemiakového cesta plnené mäsom, špenátom, slivkami a marhuľami,“ priblížila A. Kušnírová výrobný program. Uličské pirohy majú svojich stálych aj príležitostných odberateľov. „Dodávame ich do obchodnej siete COOP Jednota, GVP, firmy ILaS , Labaš a ďalších súkromných predajní a reštaurácií. „Mali sme napríklad objednávky aj z Oravy, Martina … Uličské pirohy podávali aj na Bojnickom zámku. Akademický maliar Andrej Smolák s pirohami prezentuje uličský región nielen v Bratislave, ale aj na iných akciách. Počet objednávok rastie, aby sme ich pokryli, rozmýšľame o ďalšom rozšírení prevádzky,“ prezradila A. Kušnírová.

Podvihorlatské noviny

Táto stránka používa cookies, jej prehliadaním súhlasíte s ich použitím.